Armlymfødem-hvad gør jeg?

Diagnosen lymfødem bør stilles så tidligt som muligt for at forebygge at ødemet tiltager. Jo hurtigere egnet behandling påbegyndes, jo større mulighed er der for fremgang. Erfaringer viser, at nogle få behandlinger med lymfedrænage  kan forebygge et ødem i lang tid. Det er derfor en god idé at snakke med sin læge efter f.eks en brystoperation, da denne kan henvise til en specialuddannet lymfødemterapeut.

Lymfødem er en problematik, der skal tages alvorligt, men angsten må ikke forhindre dig i at bruge armen. Lymfekarrene får de bedste vilkår, hvis du foretager forskydelighedsbehandling af vævet samt har fokus på at opnå fuld bevægelighed.

En anden hovedregel er, at man ved at føre en sund livstil med sunde kostvaner, og rigtig motion selv kan være med til at minimere risikoen for at udvikle lymfødem.

Husk at der ikke er noget, der peget på, at fysisk aktivitet fremprovokerer et lymfødem i din arm. Tværtimod peger flere undersøgelser på, at inaktivitet er skidt for armen og brystet

 

 

Hvordan udvikler lymfødem sig?

Udvikling af lymfødemet foregår over stadier. De inddeles i 5 stadier

Stadie 0

Der ses ingen synlig hævelse, men der kan være spændings- og tyngdefornemmelse. Lymfesystemet  tilpasser sig.

Stadie 1

Lymfesystemet er belastet og en proteinrig blød hævelse opstår i løbet af dagen. Hævelsen aftager om natten, og ved elevation i løbet af dagen.

Stadie 2a og 2b

Hævelsen er konstant tilstede og vævet kan begynde at virke hårdt. Hævelsen mindskes kun lidt eller slet ikke over natten.

Stadie 3

Hævelsen er voldsom og huden hård og fortykket. Der kan være revner i huden. Ses heldigvis sjældent.

Jeg kan hjælpe dig

Med 9 års erfaring og ekspertise inden for området, kan jeg tilbyde dig et optimalt behandlingsforløb og gøre det nemmere for dig at leve med lymfødem.

Behandlingerne omfatter oftest hudpleje, manuel lymfedrænage, bandagering- (varetages af lymfødemterapeuterne på sygehuset) og øvelser. Såfremt jeg vurderer, at dit ødem ligger i stadie 1, 2 a+b, er det relevant at drøfte situationen med din behandlende afdeling.

En stor del af behandlingen er manuel lymfedrænage. Det en speciel massageform som stimulerer lymfesystemet og hjælper med at forbedre lymfevæskens flow gennem systemet. Derudover kan jeg være behjælpelig med at tage mål og ansøge om kompressionsstrømpe såfremt det vurderes som nødvendigt i din situation.

Udover dette kan jeg supplere behandlingen med:

– korrekt lejring af armen

– instruktion i selvdrænage

– arvævsbehandling

– kinesiotape

– massage

– øvelser og træning