Lymfeødem er en af de helt store frygtede senfølger i forbindelse med kræftbehandlingen.

Listen over rapporterede senfølger fra Kræftens bekæmpelse, er ganske lang og lymfødem er også i blandt. Fælles for alle rapporterede senfølger er, at du skal indstille dig på, at denne senfølge påvirker dig fysisk som psykisk. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at lymfødem STADIG den dag i dag er nedprioriteret i sundhedsvæsenet, og altså ikke alle får den behandling de har krav på. Og bemærk – der er naturligvis kun ført statistik på dem som aktivt får taleret og slår i bordet, eller ved tilfælde, møder en sundhedsfaglig person der har viden om, at lymfødem er en senfølge til kræftbehandling der skal anerkendes og behandles af professionelle! Hvor mange går så ikke rundt og tager sig til takke med, at ” nu er jeg også blevet behandlet for min kræft, så skal jeg heller ikke ”brokke” mig over de signaler min krop sender mig. Det går nok over?”

Hvad er et  lymfødem?

Et lymfødem er en kronisk hævelse, der består af lymfevæske. Et lymfødem kan være medfødt og kaldes et primært lymfødem, eller kan skyldes sygdom og behandling heraf og kaldes sekundært lymfødem. Der er desværre stor risiko for at udvikle sekundært lymfødem ved alle former for kræft, da risikoen er direkte proportionel forbundet med strålebehandling, fjernelse af lymfeknuder og øvrig kirurgi.

Fælles for mange som lever med lymfødem, er den uvidenhed de møder hos læger og behandlere. Det er ikke svært at forestille sig den voksende frustration det medfører hos den lymfødemramte, ved at blive ”slået hen” eller kastet rundt til anden udredning inden de endelig møder en kompetent person, som har kendskab til netop det speciale og senfølge. Det i sig selv er slet ikke godt nok, med tanke på, at lymfødem årligt rammer flere tusinder kræftramte, og at det er et faktum, at jo før man kommer i gang med komplet lymfødembehandling, jo bedre behandlingsforløb- og måske kan lymfødemet reduceres så meget, at man næsten ikke kan se det, eller føle det.

Hvad kan du sel være opmærksom på?

Når nu oplysningsrundlaget er så lavt, så er det vigtigt at man om ikke andet,  har styr på hvornår man som patient bør reagere på mistanke om lymfødem.  Her nedenfor har jeg listet de mest almindelige symptomer op, som du bør reagere på:

  • Hævelse lokalt i det ramte/behandlede område
  • Legemsdel spænder, prikker og måske sover
  • Du oplever tyngdefornemmelse og stivhed
  • Smerter og ømhed
  • Huden kan blive mere tør og tynd

Dernæst er det vigtigt at drage enten egen læge ind i billedet eller speciallægen  (eks. ham der er tilknyttet dit kræftforløb),  og bede dem om at få en henvisning til en anerkendt lymfødemterapeut. Behandlingen foregår på sygehusene og er gratis. I perioder kan der være venteliste, og er lymfødemet allerede invaliderende bør du søge hjælp eks. hos en privatpraktiserende fysioterapeut med kendskab til komplet lymfødembehandling, for at minimere og forebygge lymfødemet. Der er også mulighed for, at få taget mål og bestilling til kompression. Det koster naturligvis penge, men det er på alle måder en investering på lang sigt for et bedre liv. Det vil, uanset hvad, være en god ide, at søge kontakt til en privatpraktiserende fysioterapeut med specialuddannelse som  lymfødemterapeut, da det er her, du kan søge hjælp i en vedligeholdende fase.

Først Kræft og nu lymfødem!

Hvem bliver ramt af lymfødem?

Hvert år kommer 5000 mennesker hjem fra lægen med diagnosen lymfødem. I langt de fleste tilfælde, er lymfødemet udviklet som senfølge til en kræftsygdom.

Det er på ingen måder unormalt, at lymfødem kommer måneder og år efter endt kræftbehandling, og mange gange går der lang tid med udredning, prøver og samtaler før diagnosen kan stilles. Det er noget af en psykisk mavepumper, oveni et langt sygdomsforløb, som nu bliver afløst af et lymfødem. I klinikken ser jeg fortrinsvis kvinder, der er behandlet for brystkræft med lymfødem i armen. Dog har flere kvinder der har/haft kræft i underlivet  som får lymfødem i eks. mave, kønsorganer og ben også fundet vej til klinikken, og sat i behandling med det samme, kontrol eller får vedligeholdende behandling.

Det er aldrig for sent

Hos Fin Fysio møder jeg kvinder, der allerede har udviklet et de første tegn på lymfødem i  forlængelse af eks. deres stråleforløb. Hvor nogle vil mene det kan være for tidligt at påbegynde komplet lymfødembehandling, siger jeg, lad os komme i gang, udfra de symptomer du allerede har, og udfra de muligheder vi kan anvende. Det kan jo vise sig, at vi med en tidlig indsats, og ved at klæde den enkle person ordentlig på med den rigtige portion viden og behandling, faktisk kan minimere lymfødemet eller symptomerne så tilpas meget, at den nye situation bliver tålelig. Hos mig, tager jeg dig alvorligt uanset hvornår jeg møder dig. Såvel som jeg ser personer tidligt, hvor det kan vise sig at en given hævelse blot er en reaktion ovenpå et stråleforløb, eller jeg ser personer flere år efter endt kræftbehandlingsforløb, tager jeg det alvorligt, og alle får grundig undersøgelse, behandling og viden med sig, så de selv bliver eksperter til at håndtere deres situation så meget som muligt selv.

en komplet lymfødembehandling består af 4 dele:

1: hudpleje

2: manuel lymfedrænage (instruktion i selvdrænage)

3: bandagering/kompression

4: øvelser

Normalvis inddeles behandlingen i 2 faser

1: Initialbehandling ( bedst mulig ødemreduktion- typisk på sygehus hvor bandagering foregår)

2: Vedligeholdelsesbehandling  ( vedligeholde og forbedre fase 1, typisk privatpraktiserende fysioterapeut/lymfødemterapeut)

Du kan finde mig/Fin Fysio og de øvrige specialuddannede lymfødemterapeuter på behandlerlisten : http://www.lymfoedembehandling.dk/find-behandler

Er du i den mindste tvivl om du er ved at udvikle lymfødem, eller blot vil informeres om, hvad du selv kan gøre for at forebygge/minimere så book en tid allerede i dag på lena@fin-fysio.dk