Vævsbehandling og øvelser ad modum Kirsten Tørsleff

Er dit bindevæv stramt efter operation og strålebehandling?

Så fortvivl ej, jeg kan hjælpe dig.

Når du har fået fjernet hele dit bryst, så er du opereret i et område der svarer til et stykke A4 papir. Det strækker sig fra kravebenet, ned til ribbenskanten, indtil brystbenet og ud på siden af kroppen.

Når du har været til din første konsultation hos mig, bliver du udstyret med dit helt eget individuelle træningsprogram. Øvelserne er tilrettelagt således at du nemt kan arbejde med dem som hjemmeøvelser.

Genoptræning efter brystoperation er tilrettelagt med hovedvægt og inspiration fra fysioterapeut Kirsten Tørsleff og den består af 2 dele.

 1. Vævsbehandling

Jeg anbefaler at du indenfor 1-4 dage efter operationen tilses med henblik på repetition af de udleverede øvelser fra sygehuset samt instruktion i stimulation af operationsområdet, hvilestillinger og venepumpeøvelser; desuden information om fremtidig træningsplan (individuelt eller på hold- se mulighederne under fanen ”hold”)

 1. Øvelsesdel

2-4 uger efter operationen startes træningen. Træningen består af følgende elementer:

 • Holdning
 • balance
 • bevægelighed
 • stræk
 • venepumpe
 • forskydelighed af vævet
 • hvilestillinger
 • progredieret styrketræning
 • Information om lymfødem, og selvdrænage

Træningen kan foregå på flere forskellige måder. Nogle ønsker at træne individuelt og bliver udstyret med deres eget individuelle program, mens andre synes det er meget mere givende at træne og indgå på et hold med ligesindede. Se under fanen ”hold” hvilket hold der passer bedst til dig. Typisk får vi en snak om det under første konsultation. Der er også mulighed for at komme i klinikken og træne under superviserede forhold.

Når du laver dit program derhjemme, anbefales det at du starter med vævsbehandlingen og dernæst øvelsesdelen, på den måde har du klargjort dit væv og du får mest muligt ud af træningen.

Det er helt normalt at du oplever nogle forandringer efter din operation og din strålebehandling. Dit bryst kan føles ømt og spændt og omkring arret kan det være hårdt, knudret og stramt. Men med vævsbehandlingen arbejder du med at gøre vævet mere blødt og smidigt, og du arbejder med at mindske stramhedsfornemmelser, smerter og hævelse der kan være i området.

Det er også helt normalt at der med tiden danner sig arvæv, og strålebehandling kan være med til at forværre arvæv, så derfor er det rigtig vigtigt at du arbejder med vævet, og gør det så blødt og smidigt inden du skal påbegynder strålebehandling. Behandlingen skal foregå på bar hud, uden creme, så din hånd kan stå fast på huden. Behandlingen skal være blid, og det må ikke gøre ondt, hverken mens eller bagefter du laver behandlingen. I enkle tilfælde kan det være nødvendigt at modtage behandlingen, indtil man selv kan overtage.

Det er vigtigt at sætte god tid af, specielt i starten, indtil du lærer de forskellige greb, og du lærer dine egne kropsreaktioner at kende. Når du er færdig med at lave din vævsbehandling, vil du også opleve, at det er meget nemmere for dig at lave dine øvelser, for at øge bevægeligheden og styrken i og omkring dine skuldre, nakken og i ryggen

Vævsbehandling og øvelser når du er i strålebehandling

Når du er i strålebehandling skal du arbejde en smule anderledes med dit væv. Strålerne kan resultere i rødt og irriteret væv, og det er ikke særlig rart med berøring på huden i det opererede område og lave sin vævsforskydelighed. Derfor anbefaler jeg, at du holder en pause med de øvelser, hvor hånden lægges direkte på det bestrålede område. Til gengæld er det en god ide at lave vævsforskydelighedsøvelser med udgangspunkt i det ikke bestrålede område. 3-4 uger efter endt strålebehandling kan du med fordel genoptage alle dine øvelser.

Angående øvrige øvelser, må du gerne udføre disse under strålebehandlingen. Dog med undtagelse af hård styrketræning til overkroppen. Du må gerne styrketræne, men jeg anbefaler, at du tager mindre vægt på under stråleperioden og 3-4 uger.

Jeg anbefaler at du får en tid til konsultation senest 3-4 uger efter endt strålebehandling, for igen at komme godt i gang med alle øvelserne.

Er du i tvivl om hvad du må og kan og bør gøre, så tag altid lægen med på råd, og du kan også kontakte mig.